Gemeente Duffel

Duffel

Openbaar bestuur

p1060578_1_large.jpg

Hoe verloopt de samenwerking tussen CWS en de gemeente Duffel?

“Begin 2012 vond het gemeentebestuur dat er meer zicht moest komen op de aankopen van de diensten van de gemeente. Elke dienst besloot namelijk voor zichzelf wat ze bij wie en voor welke prijs aankocht. Daarom kwam er een onderhandelingsprocedure, waarbij de schoonloopmatten en sanitaire voorzieningen aan 1 partij zouden gegund worden.

Er werd gegund op prijs, maar we hebben wel wat ecologische criteria  als voorwaarden in het bestek opgenomen. Zo wilden we 15 % gerecycleerd materiaal in onze schoonloopmatten, zeep die 100 % biologisch afbreekbaar diende te zijn en WC-papier dat CO2-neutraal is en 100 % hergebruikt papier volgens de FSC-norm. We wensten ook dat de firma ofwel een FSC-label, een  Ecolabel of een Cradle-to-cradle certificaat bezat. Als gemeentebestuur heb je een voorbeeldfunctie en het bestuur is erg gefocust op ecologie.

Daarom is het ook goed om katoen te hebben om de handen te drogen. Akkoord, er is ook relatief milieuvriendelijk papier, maar het brengt altijd zo’n rommel met zich mee. Volle afvalbakken, papier er naast gegooid, en dan hebben we het nog niet over het werk om ze leeg te maken. Niemand wilde nog vuilbakken, dus dat wilden we absoluut vermijden, zeker op de scholen en in het sportcentrum. Daar hebben we trouwens voor de stevigere Heavy Duty automaten van CWS gekozen. Op de andere plaatsen hebben we de ParadiseLine.

Het geeft een gerust gevoel om nu een duidelijk zicht te hebben op de kosten, die mooi voorspelbaar zijn. Vroeger was het gewoon onmogelijk om een totaalplaatje te maken. We zien ook dat de sanitaire ruimtes schoner zijn en blijven.

De CWS vertegenwoordiger neemt zijn taak ter harte en antwoordt altijd zeer snel op mijn mails. Voor mij is het erg makkelijk dat ik maar 1 contactpersoon binnen CWS nodig heb voor al mijn vragen. Hij zet de vragen dan uit naar de juiste dienst.

Hoe het met de servicemedewerker loopt? Eerlijk gezegd geen idee… Ik zie of hoor hem niet. Hij kent zijn weg in onze gebouwen en doet zijn ding zonder dat ik me daarmee moet bezig houden. Des te beter natuurlijk!”

p1060580_1_large.jpg

Over de gemeente Duffel

Het gemeentebestuur van Duffel schreef in 2012 een aanbesteding uit om alle gemeentediensten met dezelfde sanitaire voorzieningen en schoonloopmatten uit te rusten. Voorheen stonden het gemeentehuis, het technisch centrum, de scholen, het zwembad, de bibliotheek, de politie, de brandweer, het museum en het kerkhof elk voor hun eigen in. We spraken met mevrouw Hamers, coördinator milieu & mobiliteit en medewerker aan overheidsopdrachten.

p1060582_1_large.jpg